Persoonlijk leiderschap ontwikkelen, hoe doe je dat?

Persoonlijk leiderschap, het is een term die je tegenwoordig veel hoort. Maar wat is het nu eigenlijk en hoe ontwikkel je het? En vooral, wat moet je ermee, wat levert het op? In deze blog vertel ik je er meer over, en ook over onze filosofie om jouw persoonlijk leiderschap verder te ontwikkelen. Wij geloven in versterking op 4 vlakken met ieder hun eigen specifieke aanpak en mogelijkheden. Zodat jij sterk in je schoenen staat, effectief bent in je werk en kan genieten van wat het leven je biedt.   

Wat is persoonlijk leiderschap?

Bij persoonlijk leiderschap kun je vooral denken aan het woord ‘regie’. Het is een mindset om bewust de leiding te nemen over je eigen leven. Het gaat over controle en verantwoordelijkheid hebben over je eigen handelen. Daarmee voorkom je dat je in de slachtofferrol schiet en de oorzaak van een situatie bij een ander of de omstandigheden legt. Door persoonlijk leiderschap te tonen krijg je grip op je leven, zowel zakelijk als privé, in plaats van dat je geleefd wordt.

Hierbij helpt het je af te vragen of je ergens invloed op uit kunt oefenen of niet. Is dat niet zo, dan kun je het loslaten. Je houdt vervolgens meer focus en energie over om bezig te zijn met iets waar je wel invloed op hebt. De bijvangst: je invloed vergroot dan ook nog eens!

Hoe ontwikkel je persoonlijk leiderschap?

Om je persoonlijk leiderschap te ontwikkelen geloven wij in versterking op 4 vlakken:

  • Zelfinzicht: weet bijvoorbeeld wat jouw kwaliteiten en waarden zijn 
  • Competentieontwikkeling: het versterken van je vaardigheden
  • Zichtbaarheid: wat is jouw persoonlijke visie en hoe laat je dat zien aan de wereld
  • Balans & energie: wat kost je energie en wat geeft jou energie, hoe blijf je in balans 

Onderstaand ga ik wat dieper op deze 4 pijlers in. 

Zelfinzicht

Stap één in de ontwikkeling van je eigen leiderschap is zelfinzicht. Wie ben jij? Waar ben je goed in, welke behoeftes heb je, waar loop je voor weg? Welke gedragsvoorkeuren heb je, hoe communiceer jij het liefst, wat zijn je drijfveren en talenten? Ken je je eigen waarden voldoende en welke belemmerende overtuigingen heb je? 

Hoe beter dat inzicht is, hoe beter je kunt duiden waar ontwikkelmogelijkheden en -behoeftes liggen. Natuurlijk weet je impliciet al een heleboel over jezelf. Het doen van een persoonlijkheids- of drijfverenscan (denk aan DISC of TMA) of het doen van bepaalde bewustwordings- en inventarisatieoefeningen dwingen je echter om eens bewust stil te staan bij wie jij bent en helpen je vervolgens om dit ook expliciet onder woorden te brengen.    

Competentieontwikkeling: het versterken van je vaardigheden

Om effectief te zijn in een rol, functie of taak heb je een aantal vaardigheden oftewel competenties nodig. We onderscheiden vele competenties, denk aan assertiviteit, besluitvaardigheid, durf of initiatief, maar ook aan luisteren, presenteren, samenwerken of creativiteit. Je kunt ze nooit allemaal tegelijk ontwikkelen en dat hoeft ook helemaal niet. 

Wil je je eigen effectiviteit vergroten, kies dan als eerste díe competentie die jij het best kunt gebruiken in je rol of taak én die op basis van jouw drijfveren en talenten goed ontwikkelbaar zijn. Het versterken van een competentie lukt alleen door veel te oefenen en te reflecteren.      

Zichtbaarheid

In een wereld die steeds digitaler en individualistischer wordt zijn authenticiteit en zichtbaarheid belangrijke aspecten om je te onderscheiden en presenteren. Wat is jouw persoonlijke visie, welke betekenis wil jij hebben en hoe kan de wereld jou vinden? 

Een persoonlijk visie, of ook wel een persoonlijk mission statement genoemd, geeft richting. Je bewust zijn van jouw persoonlijke visie levert in ieder geval 2 dingen op: het maakt het maken van keuzes in je leven makkelijker en het geeft je energie, zingeving en daardoor motivatie.  

Als model om tot een persoonlijke visie te komen gebruik ik vaak de volgende vragen:

  • Waarin ben ik echt goed?
  • Waar sta ik voor?
  • Waar ga ik voor?
  • Waarom besta ik?  

Op het moment dat je je persoonlijke visie helder hebt en er woorden aan hebt gegeven, kun je dat helder en duidelijk vertellen aan de wereld. Mensen weten dan waarvoor ze bij jou moeten zijn.

Balans & energie

Zonder balans is uiteindelijk niets vol te houden. Belangrijk dus om bewust aandacht te schenken aan de mate waarin iets energie kost of oplevert en waar je onderweg herstelmomenten inbouwt. Luitster je niet goed naar jezelf, dan betaal je uiteindelijk een prijs. Voorkomen is ook hier beter dan genezen. 

Gun je jezelf af en toe wat tijd om bij jezelf na te gaan of je in balans bent op fysiek, mentaal, energetisch en spiritueel vlak. Voel je je niet vitaal of ervaar je stress, trek direct bij jezelf aan de bel. Die signalen zijn er niet voor niets.       

Tot slot, informatie tot je nemen over het versterken van je persoonlijk leiderschap is altijd goed, maar daarmee ben je er natuurlijk nog niet. Alleen door dingen te ervaren, te oefenen en te reflecteren kun je gedrag veranderen. Een coachtraject kan je helpen je persoonlijke ontwikkeling gestructureerd en op maat aan te pakken. Mocht je behoefte hebben om hierover verder van gedachten te wisselen, laat het ons dan vooral weten!    

Hartelijke groet, Fenneke

P.s.: In onze podcasts bespreken Iris en ik allerlei onderwerpen die passen binnen de thema’s Persoonlijk Leiderschap en Leiden & Beïnvloeden. Je kunt ze hier vinden en op alle gebruikelijke podcastkanalen. Zoek FIER! de podcast en volg ons.