Hoe ontwikkel je lef? 9 Tips om meer te durven

Herken je dat? Een stemmetje in je hoofd dat zegt ‘dat durf ik niet’, ‘is niets voor mij’ of ‘véél te eng’. Jammer, want daardoor belemmer je jezelf om dingen te ontdekken, stappen te maken, avonturen te beleven en ervaringen op te doen. Was je toch maar niet zo’n bange poeperd, had je toch maar wat meer lef.

Het goede nieuws? Lef kun je ontwikkelen. In deze blog geef ik je 9 tips om meer te durven. Zodat je wereld groter wordt en je veel meer bereiken kunt dan je zelf dacht, zowel zakelijk als privé.

Wat is lef?

Lef, ook wel durf of moed genoemd, is kort gezegd: risico’s nemen om er (op termijn) voordeel mee te behalen. Deze omschrijving veronderstelt dat als je lef toont, je je bewust bent van 2 dingen:

  • Je weet niet wat de uitkomst is, maar je hebt er voldoende vertrouwen in dat het gaat lukken
  • Het levert je iets op

Met name het vertrouwen hebben dat het goed komt is daarbij de sleutel tot succes.

Waarom heb je lef nodig?

Lef heb je nodig om een verandering tot stand te brengen. Misschien wil je ergens naar toe bewegen, iets bereiken. Het kan ook zijn dat je iets wilt stoppen. Het kan klein zijn: je wilt bijvoorbeeld oesters leren eten. Maar het kan ook groot: je wilt leren parachute springen, van baan veranderen of gaan voor een relatie (of juist niet meer). Als je geen lef (genoeg) hebt, kom je niet vooruit en verandert er niets.

Hoe ontwikkelbaar is lef eigenlijk?

De ontwikkelbaarheid van lef is afhankelijk van je eigen persoonlijkheid én van de cultuur waarvan je deel uitmaakt, zoals je omgeving, je familie of de organisatie waarin je werkt.

Heb je behoefte aan uitdagingen, ben je nieuwsgierig en benieuwd naar het onbekende, of ben je toch meer gericht op het bekende en veilige? Lef is makkelijker ontwikkelbaar als je veel zelfvertrouwen hebt, graag onafhankelijk denkt en handelt en niet al te plichtsgetrouw bent.

En hoe zit het met je omgeving? Wordt je gestimuleerd om risico’s te nemen? Of wordt dat juist afgestraft? Mag je eigenlijk wel fouten maken? Hoe veiliger je omgeving voelt hoe makkelijker je dingen uitprobeert. Maar ongeacht persoonlijkheid of cultuur, je kunt altijd stappen zetten om lef te ontwikkelen!

Wat zijn ontwikkeltips om meer lef te krijgen?

1. Onderzoek je belemmeringen: waarom durf je iets niet, waar ben je bang voor en is dat eigenlijk wel reëel? Hou het niet alleen bij jezelf, maar bespreek je drempels of angsten eens met je partner of vriend(in)

2. Geef jezelf bewust toestemming om fouten maken. Waardeer jezelf dat je het probeert, dat je er voor gaat. Zie het als een kans om iets te leren, om te groeien en ervaring op te doen. Je zult zien, die fouten vallen wel mee. En als het toch niet goed gaat, weer wat geleerd. Op naar een volgende ontdekking!

3. Geniet van de reis! Het doel is niet de bestemming maar de reis er naar toe. Onderweg zijn is leuk, onderneem die reis gewoon, je wordt er wijzer van

4. Zeg vaker: ‘ik vind….’, ‘ik denk…..’, ‘volgens mij’. Daarmee stimuleer je jezelf een mening te vormen, te beargumenteren waarom je iets zou willen doen (welk voordeel behaal je met deze actie) en de risico’s te relativeren en perspectief te zetten

5. Analyseer eens iemand die meer lef heeft. Kijk naar zijn gedrag, de risico’s die hij neemt en naar de consequenties daarvan

6. Hoe heb jij in je leven eigenlijk leren kijken naar risico’s? Wie zijn daar in bepalend geweest?

7. Zeg niet: ‘ik vind het eng’ maar denk eerder: ‘mmm, spannend, maar ik ga het doen, ik heb er zin in!’ Je kunt je mindset beïnvloeden door de woorden die je kiest

8. Kijk eens terug op je leven en wat je allemaal al bereikt hebt. Hoe ben je hier beland? Je hebt vast hier en daar wat risico’s genomen en zie wat het je heeft opgeleverd!

9. En tot slot: Er is geen alternatief voor het doen, anders dan het doen. Zo go for it!

Ik wens je veel lef!

Hartelijke groet, Fenneke

p.s. heb je onze podcast over Lef al beluisterd? Je kunt ‘m vinden op onze website www.firens.nl en op alle gebruikelijke podcastkanalen. Luister naar FIER! de podcast en volg ons. Wij bespreken allerlei onderwerpen die passen binnen de thema’s Persoonlijk Leiderschap en Leiden & Beïnvloeden